top of page

Bunları bilmiyor olabilirsiniz: yenidoğan bebekler hakkında ilginç bilgiler.

Kocaman dünyaya küçücük gözlerini açan yenidoğan bebekler ilk görünüşte basit varlık modelini sürdürüyormuş gibi gelebilir - ağlamak, sütünü içmek veya uyumak gibi etkinlikler dışında çokta bir şey yapmıyorlar. Böyle düşünüyorsanız, çok yanılıyorsunuz. İşte size yenidoğan bebekler hakkında ilginç bilgiler.



Bebeğin kokusu tedavi için kullanılabilirmiş

Bebeğin kokusu ile hiç bir şey kıyaslanmaz. Hiç bir anne ve baba bu büyüleyici, içimizi eriten kokuyu unutmaz.

Bebeği sonsuza kadar koklayabilirsin, ve ne kadar çok koklarsan o kadar çok bağımlılık hissediyorsun.

Araştırmalar sonucunda bebeğin kokusu annesinin beyninde dopamin hormonunun üretimine sebep olduğu tespit edilmiştir.

Uyuşturucu bağımlılığında olduğu gibi aynı biyokimyasal mekanizma devreye gidiyormuş - zevk ve haz veren bir şeye karşı beynimiz bizi ödüllendiriyor. Fakat uyuşturucu bağımlılarda dopamin salgısı maddeyi almaya teşvik ederken, anneler bu dopamin salgısı sonucunda bebeklerine sarılmayı, sevmeyi ve korumayı teşvik ediyor.

Farklı bir araştırmada 30 kadına yeni doğmuş bebeklerin şapkalarını koklattılar. Sonuçlar şaşırtıcı - beyin psikolojik ilaçlara verilen tepkinin aynısını sergiledi. Bu sonuca dayanarak araştırmacılar gelecekte bebeğin kokusunu depresyon ve diğer psikolojik hastalıklarda kullanılabileceğini inanıyorlar.


Yenidoğan bebek gözyaşı dökmez

Çok ağlıyorlar desek de aslında yenidoğan bebeklerin tek yaptıkları çığlık atmaktır. Doğumlarından genelde 3 hafta sonraya kadar ağladıklarında gözyaşı dökemiyorlar. Çünkü, gözyaşı kanalları ve bezleri çalışmasına rağmen ancak gözlerini koruyup ıslak tutmaya yetecek kadar gözyaşı üretebilirler.


Yenidoğan bebekler ana dilinde ağlarlarmış

Hamilelik sürecinde annenin konuştuğu dilinin tonlamasını, sesini ve özelliklerini benimsemiş bebek, doğumdan sonra kendi dilinde, yani annesinin dilinde ağlarmış. Ağlamanın aksanı gebeliğin 3. trimesterinde, yani 27. haftasından sonra oluşurmuş.

Doğumdan sonra ise, yenidoğan bebekler annesinin sesini tek hecesinde tanıyabilirmiş.

Mucize değil mi?


Bütün yenidoğan bebekler miyoptur

Taze bebeklerin görüş kapasiteleri yetişkinlere göre düşüktür. En net görüşleri ancak 20-30 cm'lik bir aralıktadır. Yani, bebeklerin ilk ve net gördükleri kişiler - kucağında tutan sevgi dolu ailesidir.


Yenidoğan bebekler emekleyebilirler

1987 yılında İsveç’te yapılan bir araştırmada doğumdan ve yıkanıp kurulandıktan yaklaşık bir saat sonra annelerine ve süte ulaşma içgüdüsüyle bebeklerin emekleyebildiğini tespit etmişlerdir.



コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page